Artykuł partnera.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo ważne dla Twojego zdrowia. Spożywanie pełnowartościowych pokarmów bogatych w kwasy omega-3 jest najlepszym sposobem na uzyskanie wystarczającej ilości tych substancji. Jeśli w Twojej diecie nie znajduje się żadne naturalne źródło kwasów omega-3, pamiętaj koniecznie o ich suplementacji. Gdzie znaleźć wartościowe kwasy omega-3? Podpowiadamy.
Jakie źródło kwasów omega-3 wybrać – naturalne czy przetworzone?
Omega-3 występują w kilku formach. Olej rybny występuje zarówno w postaci naturalnej, jak i przetworzonej. Przetwarzanie może wpływać na formę kwasów tłuszczowych. To ważne, ponieważ niektóre formy są lepiej przyswajalne niż inne.
Ryba
W całych rybach kwasy tłuszczowe omega-3 występują w postaci wolnych kwasów tłuszczowych, fosfolipidów i trójglicerydów.
Olej rybny
W konwencjonalnych olejach rybnych kwasy tłuszczowe omega-3 występują głównie w postaci trójglicerydów.
Przetworzony olej rybny
Gdy olej rybny jest rafinowany, chemicy żywności często przekształcają triglicerydy w estry etylowe, co pozwala im dostosować stężenie DHA i EPA w oleju.
Reformowane trójglicerydy
Estry etylowe w przetworzonych olejach rybnych można ponownie przekształcić w triglicerydy, które następnie określa się jako „zreformowane” triglicerydy.
Suplementy jako źródło kwasów omega-3
Osoby, które nie spożywają ryb i innych naturalnych źródeł kwasów omega-3 wcale lub w odpowiedniej ilości, powinny pamiętać o regularnej suplementacji. Jednym z polecanych produktów są suplementy CalanOil. Źródło kwasów omega-3 w tym preparacie to widłonogi, czyli skorupiaki zamieszkujące Morze Norweskie. Żywią się one mikroalgami, które obok innych morskich stworzeń również są bogatym źródłem kwasów omega-3. Olej z widłonoga o rubinowym kolorze wytwarzany jest za pomocą opatentowanej technologii bez użycia wysokiej temperatury ani innych modyfikacji zmieniających właściwości spożywcze. Dlatego też ten sposób suplementacji kwasów omega-3 charakteryzuje się wysoką skutecznością.